by Filip Kapela Filip Kapela Brak komentarzy

OPTYMALNE WARUNKI PRACY

Po ustanowieniu masowego procesu wykańczania poprzez dobór maszyny, mediów i środków wspomagających, system musi być stale monitorowany i oczywiście, właściwie utrzymywany.

Dobra wiadomość jest taka, że ​​to całkiem proste! Stosując kilka prostych zasad kontroli jakości, proces pozostanie całkowicie stabilny, dając pożądane rezultaty wykończeniowe przez wiele lat:

1. Prawidłowe ustawienie systemu separacji => Pomaga w utrzymaniu minimum czasu potrzebnego na oddzielenie nośnika od gotowych elementów.

2. Zmniejszenie rozmiaru nośnika => Niewymiarowe media muszą zostać usunięte z systemu, ponieważ może to powodować gromadzenie się mediów w obrabianych przedmiotach, zapychać odpływy i negatywnie wpływać na wyniki wykańczania.

3. Terminowe uzupełnianie nośnika => Nośnik podlega ciągłemu zużyciu. W zastosowaniach agresywnych zużycie może wynosić 5 – 10%. Dlatego regularne dodawanie kształtek do urządzenia ma kluczowe znaczenie dla stabilności procesu.

4. Utrzymywanie optymalnego poziomu mediów w urządzeniu => Zbyt duża ilość mediów w urządzeniu powoduje dodatkowe koszty, niepotrzebnie zwiększając zużycie mediów. Niewystarczająca ilość nośnika w urządzeniu spowoduje gorszą jakość wykończenia i może spowodować zacinanie się obrabianych elementów.

5. Prawidłowe dawkowanie środków wspomagających => Zbyt duża ilość może powodować problemy z nadmiernym spienianiem, co niepotrzebnie zwiększa koszty. Niewystarczająca ilość dodatków chemicznych pogorszy wyniki wykańczania, powodując zabrudzenie obrabianych elementów i zmniejszenie wydajności mediów.

6. Prawidłowe dozowanie wody => Zbyt duża ilość wody osłabia efekt czyszczący środków wspomagających. Niewystarczająca ilość wody pogorszy jakość wykończenia, powodując zabrudzenie obrabianych elementów i zmniejszenie wydajności nośnika.

Skontaktuj się z nami proces wykańczania powierzchniowegow celu omówienia Twoich potrzeb technologicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.